Hi kawan- kawan..
siapa suka masak lemak nangka dengan ikan masin.. Kalau korang suka kita geng hehe
Ni resepi dari mak mertua akk.. Resepi style N9 memang senang dan ringkas. Tak perlu bawang merah dan bawanng putih pun kalau nak masak lemak cili api.
Ni bahan-bahan asas tau. Ada kunyit hidup, daun kunyit, serai, kelapa parut, cili api, asam kepinh, nangka muda, ikan masin talang. Kenapa akk guna kelapa parut? Sebab akk masak nih memang suka cara dulu-dulu bila rajin..hehe..Selalu gak guna santan kotak. Semalam terajin beli kelapa parut and akk belend so santan akk lebih pekat. Sedapla nak makan kan.. Asli gittew..hehe Cili api dan kunyit hidup tu tumbuk hancur yea.. Serai pun ketuk-ketuk manja udah. Kelapa udah blend korang boleh la masukkan pati santan tadi dengan bahan-bahan ditumbuk dulu.
Jangan lupa nangka ni kena rebus empuk tau..kang lupa rebus keras youuu..hehe
Dah empuk airnya tu toskan.. Takde orang letak air tangka sekali..hehe
Then reneh bersama santan, ikan masin dan nangka terus.. Masak lebih kurang 10 minit je.. kacau-kacau yea nanti dibiarkan pecah minyak tak sedap.
Letak gula garam secukup rasa..
Udah siap.. Ni akak makan dengan telur dada aje.. Suami akk kemain syioook sedap katanya..selera lepas balik kerja makan.. Air tangan isteri ke perut suami ni mestilah nak masak sedap-sedapkan.. So ni resepi mudah akk dari resepi asal mak mertuo den..
sekian
No comments:
Post a Comment