Monday, 2 October 2017

AYAM KAMPUNG MASAK LEMAK CILI API N9



Hi kawan-kawan... Korang suka masak lemak cili api tak? Azza suka masak lemak.. Dari kecik kot mak selalu masak.. Bila dah kahwin ni kita masak pula untuk anak-anak. 

Ok, harini Azza memang pax sikit kat urusan di luar... Tapi kemestian masak. Azza kurang makan luar. Walaupun sejenis pun jadiklah... Puas juga Mya makan. Lagipun masak sendiri ni sudah tentu nya kita akan masak sedap-sedap dari air tangan kita bebas MSG gittew.. hehe

Ni resepi mak Mertua Azza yang beri.. Mak mertua Azza orang Jelebu.. Asli sungguh masak lemaknya... So Azza belajar dari mak mertua Azza. Masak lemak cili api style N9 ni amat mudah.. Rumah rade bawang pun still boleh masak haaaaa bestkan.. Masak lemak cili api khususnya..

Resepi nya Azza kongsikan di sini..

1 Ekor Ayam Kampung di potong kecik 
3 batang serai ( ketuk)
6 cili padi kg ( ikut kepedasan masing2 tau)
3 keping asam keping
1 helai daun kunyit @ daun limau purut ( dicarik ) 
1-2 bj kunyit hidup size ibu jari 
1 bj santan fresh @ santan kotak ( kara )
3 biji kentang potong 4

Cara2nya

Azza memang tak blend tau... Sebab masakan Azza memang Azza suka tumbuk.. baru asli hehe 
Tumbuk cili api & kunyit sampai hancur.
Kemudian panaskan air dlm 4 cawan besar bersama bahan-bahan tumbuk. Masukkan asam keping, serai, ayam dan kentang. Masak sehingga empuk.

Air dah kering sikit.. Ayam & kentang dah empuk, masukkan santan pula dengan daun kunyit @ daun limau purut. Kacau then masukkan gula & garam.




Kacau jangan sampai pecah minyak then tutup api.. 

Dalam 15 minit siap kot and dah boleh santap.. Senangkan... Style N9 ni senang.. Tak perlu tumis-tumis pun.

Korang boleh cuba resepi dari mak mertua Azza ni pula yea.. Selamat mencuba..


No comments:

Post a Comment