Assalamualaikum wbt..
Hai kawan-kawan. Harini nak share air tangan sendiri. Hehe my style coz Azza memang suka masak-masak ni. Then plan ikut citarasa sendiri warna warni.
Harini Azza masak Daging Masak Lemak Cili Api. Tapi Azza letak Cili benggala sama Sebab suka olah masakan dengan warna warni.
Bahan-bahan Simple. Coz resepi air tangan mertua Azza orang Jelebu, Negeri Sembilan. Kelapa Azza pakai kelapa parut then Azza blend utk dapatkan pati santan asli dan pekat. If korang nak pakai santan kotak, pun boleh. Mana-mana.
Daging salai
1kg kelapa parut - blend /tapis
2 butir kunyit hidup
10 biji cili padi kampung
4 keping asam keping
4 batang serai-dititik
2 bji kentang
Masakan N9 takde bawang tau. Asli nih.. Kata mak mertua orang dulu-dulunya nak masak takde bawang. So mereka manfaatkan kunyit hidup, cili Api, asam keping, serai & daun kunyit saja masak lemak ni. Sangat ringkas dan sedap.
Tumbuk cili padi, kunyit sehingga lumat.
Campurkan santan, cili padi, kunyit, serai, asam keping, kentang, Daging dan renehkan . Rasa pekat letak air sikit Jangan banyak. Masukkan garam dan gula. Kacau sehingga masak, sebati dan Jangan sampai pecah minyak. Itu saja.
Korang cubalah. Tak susah masak lemak resepi asli N9 ni. Senang Sebab tak perlu kupas segala jenis bawang. Kalau nak masak lemak cili api ayam ke udang ke ketam ke apa sajalah pun sama follow bahan atas. Takde bawang .
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment