Thursday, 29 September 2016

SLIP DISC / LUMBER SPINE DAN CARA MENANGANINYA

SLIP DISC DAN CARA MENANGANINYA


Sejak akhir-akhir ni semakin banyak kes slip disc atau Lumber Spine yang Azza dapat.. Dulu tak tahu pun apa itu slip disc tapi sekarang dah makin tahu sebab dari pengalaman diri sendiri juga.
Dari pengalaman  sendiri Azza share dan bantu mereka yang senasib Azza yang menderita sakit belakang atau lebih kepada slip disc / lumber spine. Selalu kalau sakit belakang kita lebih suka di urut- urut.. massage kan? Azza pun suka juga sebab rasa bagai dibelai-belai badan tu. Tapi jangan di amalkan selalu sebab ia akan meninggalkan kesan dalaman especially urat saraf kita.

APA ITU ‘SLIPPED DISC’?
Tulang belakang kita terdiri dari 26 tulang (vertebra ) yang ditampung oleh cakera . Cakera atau disc ini melindungi tulang dengan menyerap kejutan atau hentakan daripada aktiviti harian kita seperti berjalan, mengangkat, dan berpusin . Dalam kata mudah, ianya seperti kusyen yang menyerap hentakan dan mengelakkan dari kecederaan.Setiap cakera mempunyai dua bahagian iaitu, bahagian dalaman yang lembut seperti agar-agar dan bahagian luar yang keras. Kecederaan atau cakera yang lemah boleh menyebabkan bahagian dalaman cakera itu terbonjol keluar.Inilah yang dikenali sebagai ‘slipped disc’ atau ‘herniated dics’. Ini menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan. Jika cakera ini menekan salah satu saraf tulang belakang, anda mungkin mengalami rasa kebas dan sakit di sepanjang saraf tersebut. Dalam sesetengah keadaan yang lebih teruk, anda mungkinmemerlukan pembedahan untuk membuang atau memulihkan ‘slipped disc’ tersebut.

APAKAH PUNCA TERJADINYA ‘SLIPPED DISC’?
‘Slipped disc’ boleh terjadi apabila bahagian luar cakera menjadi lemah atau koyak dan menyebabkan bahagian dalam menyelinap keluar. Lazimnya semakin umur seseorang meningkat, risiko untuk terjadinya ‘slipped disc’ ini lebih tinggi. Pergerakan tertentu juga boleh menyebabkan ‘slipped disc’ contohnya ketika sedang berpusing atau ketika mengangkat dan mengalihkan objek berat. Apabila kita mengangkat objek berat dan besar, kita meletakkan satu tekanan atau beban pada tulang belakang kita dan ini boleh menyebabkan kecederaan. Mereka yang sering terlibat dengan aktiviti lasak atau mempunyai pekerjaan yang sangat mencabar kekuatan fizikal juga mungkin berisiko tinggi untuk mendapat ‘slipped disc’. Individu yang berlebihan berat badan juga berisiko tinggi kerana terpaksa membawa berat tambahan. Otot-otot yang lemah dan gaya hidup yang tidak aktif juga menyumbang kepada ‘slipped disc’ ini. Mereka yang berusia 35 hingga 45 tahun lebih cenderung untuk mengalami masalah ini kerana cakera akan mula kehilangan kandungan air atau bendalir pelindung seiring dengan peningkatan usia.
Tapi lain kisahnya dengan Azza.. hampir tahun lepas Azza kemalangan di tempat kerja. Kerusi yang Azza duduk itu patah. Ia memang memberi kesan jangka masa panjang kepada tulang belakang Azza. Sakitnya tu secara perlahan-lahan turun hingga ke tapak kaki  bagai dicucuk-cuck duri. Azza tak boleh berjalan.. Azza di refer ke Hospital Pantai Kuala Lumpur dan setelah pemeriksaan di jalankan disc Azza di L4 dan L5 tidak boleh diselamatkan lagi. Doktor beritahu harus dijalankan pembedahan dengan segera iaitu dengan masukkan 2  besi kekal hingga ke akhir hayat Azza. Kisah Azza ada di blog awal Azza.. Sila lah singgah and baca.. Panjang..heheheh

APAKAH SIMPTOM ‘SLIPPED DICS’?
Simptom slipped disc termasuk :slip disc 6
 • kesakitan dan kebas, paling biasa pada satu bahagian badan
 • kesakitan yang meliputi lengan dan / atau kaki
 • kesakitan yang lebih teruk pada waktu malam
 • sakit yang bertambah teruk selepas berdiri atau duduk
 • sakit apabila berjalan jarak dekat
 • kelemahan otot yang tidak dapat dijelaskan
 • kesemutan, sakit , atau radang di kawasan yang terjejas
CARA MENCEGAH ‘SLIPPED DICS’
Berikut adalah perkara yang boleh diamalkan untuk mencegah kecederaan tulang belakang:
 • Senaman yang kerap boleh meningkatkan kekuatan otot.
 • Senaman tulang belakang dibahagian yang lebih rendah terutamanya adalah penting untuk mengelakkan kecederaan berulang kembali .
 • Gunakan teknik yang betul semasa melakukan senaman berat dan kerja berat, termasuk mengangkat dan mengalihkan barang.
 • Elakkan mengangkat berat sambil berbongkok dan berpusing secara serentak
Penggunaan pendakap tulang belakang atau korset semasa mengangkat berat adalah dinasihatkan.
Azza pilih PREMIUM BEAUTIFUL KORSET. Satu-satunya Korset yang ada far InFrared membantu untuk kesihatan dalaman especially perjalanan  darah dan tulang belakang kita. Paling penting diiktiraf oleh Pakar Tulang Antarabangsa Amerika, Canada dan Quebec.

Ini penting bagi memastikan tubuh dan tulang belakang kita berada dalam posisi yang betul semasa mengangkat barang. Pastikan postur badan sentiasa dalam keadaan yang betul.  


CARA RAWATAN YANG SESUAI?


 1. Rawatan Thermal – bertujuan untuk mengurangkan sakit
 2. Steroid – suntikan steroid dapat menguatkan otot belakang dan mengurangkan kesakitan untuk kesakitan biasa
 3. Fisioterapi –  Kaedah senaman yang dijalankan bersama pakar untuk menguatkan otot temasuklah menggunakan tuala panas pada bahagian yang sakit.
 4. Pembedahan – Langkah terakhir di mana disc yang terkeluar akan dikikis. Untuk kes yang serius,Kepingan besi akan dimasukkan untuk menyokong tulang belakang
Semua rawatan di atas Azza dah jalani.. Langkah ke 4 jalan terakhir di mana tulang belakang Azza perlu diselamatkan dengan segera. Dimana 2 spacers telah dimasukkan ke dalam tulang belakang Azza.
Slip Disc atau Lumber spine perlu dirawat dengan pakar. Jangan lakukan cara tersendiri kerana boleh mengundang padah iaitu lumpuh. Azza juga pernah rasai lumpuh separuh badan lepas major operation dulu. Setahun juga asyik warded coz jalani semula ke tiga-tiga rawatan hingga kini jika Azza masih sakit.

MANFAATKAN PREMIUM BEAUTIFUL KORSET
Semasa Azza terlantar di hospital dalam tempoh yang lama, doktor juga suggest Azza pakai Lumbar Support. Tapi disebabkan lumbar support itu dipakai di bahagian luar dan tebal. Azza rasa tak selesa coz macam baju kalis peluru. Azza decided pakai Premium Beautiful yang rakan suggest. Coz beliau juga masalah tulang belakang iaitu Slip Disc akibat kemalangan jalan raya. Beza nya Azza lumbar spine. Melihat beliau sembuh Azza pun teruja mahu mencubanya. Alhamdulillah.. Azza sembuh dengan cepat by step lepas pakai Premium Beautiful ni. 

3 Bahagian Dalam 1 set


Setiap helai ada peranannya. terbahagi kepada 3 bahagian iaitu


 • Long Bra
 • Waist Nipper
 • Long Bra
Maka jika ada senasib seperti Azza menderita kerana sakit belakang.. Pemakaian Premium Beautiful membantu mencegah dari parah. Anda nak ke pakai besi seperti Azza seumur hidup? memang ia support tulang kita.. Tapi anda juga akan sentiasa sakit jika tidak menjaga berat badan. Azza memang suggest anda pakai lah PB ni. Tak rugi beli coz kalau ikutkan kos pembedahan pun minima RM20,000 untuk procedur biasa. If kronik seperti Azza mencecah RM70,000 ribu lebih untuk 3 tahun dulu. Tapi beli Premium Beautiful ni hanya kurang RM3,000 dengan jaminannya seumur hidup. BONUS berat badan terkawal.. Dapat bentuk badan idaman. 
Untuk keterangan lanjut boleh hubungi Azza yea. Azza sudi share details dengan anda.
Sekian perkongsian dari Azza sendiri.. Untuk pembelian Premium Beautiful dengan harga istimewa boleh contact Azza. Khusus mereka yang ada sakit belakang Azza akan beri harga istimewa. Janji anda juga sembuh seperti sediakala.


Azza Amri
010.2262.734


No comments:

Post a Comment